7-f-szechenyi

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MENÜ
 
HÁNYAN NÉZTÉK A HONLAPUNKAT?
Indulás: 2011-06-12
 

Időjárás

Felhőkép

http://www.metnet.hu/

 
Hányan nézték meg honlapunkat?
 
A hét képe

 
Honnan nézték meg honlapunkat?
Visit http://www.ipligence.com
 
Linkek

http://www.youtube.com//

http://hollokati.lapunk.hu

http://ts4.travian.hu/

 

 

 

Wass Albert

Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. – Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik. Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től egészen a jelenkorig, a saját, ősi nemzetségének történetén keresztül.

Wass Albert 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceaușescu elnökségének éveiben Romániában betiltották a könyveit, 1985 őszén pedig értesítést kapott az Interpoltól, hogy Nicolae Ceaușescu Securitate-ügynököket küldött át az Amerikai Egyesült Államokba diplomataként a washingtoni nagykövetség és a clevelandi konzulátus mellé. Az értesítés szerint „Ezeknek egyik feladata az, hogy engem eltegyenek láb alól" – írta Wass Albert

Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.

Népszerűsége az 1990-es évek végétől folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.

 

A Wass család eredete az Árpád-korig vezethető vissza, és egyike Erdély legrégibb nemesi családjainak. A család 1744-ben, Mária Teréziától kapott grófi címet.

Nagyapja, Wass Béla országgyűlési képviselő majd Szolnok-Doboka vármegye főispánja volt. Apja Wass Endre (1886–1975), anyja losonczi báró Bánffy Ilona (1883–1960) unokatestvérek voltak.

 

Ifjúsága

A Kolozsvár melletti Válaszúton, a Bánffy-kastélyban született 1908. január 8-án. Szülei korán elváltak, így leginkább nagyapja, Wass Béla jelentette a biztos pontot gyermekkorában. Középiskolai tanulmányait Kolozsvárott a Farkas utcai Református Kollégiumban végezte. 1926-ban érettségizett.

Debrecenben, a Gazdasági Akadémián folytatta tanulmányait, és szerzett erdészeti diplomát. A németországi Hohenheimben és Párizsban, a Sorbonne-on tovább tanult, és újabb erdőmérnöki, és vadgazdasági diplomákat szerzett. Erdélybe apja betegsége miatt 1932-ben tért vissza, egy ideig azonban nem tudott még a családi ügyekkel foglalkozni, mert a román hadseregben a kötelező sorkatonai szolgálati idejét töltötte.

Első felesége unokatestvére, Wass Ilona lánya, báró Siemers Éva  lett. „Családi nyomásra 1935-ben feleségül vettem unokahúgomat, a hamburgi Siemers Évát. Így sikerült csak megóvnunk a családi birtokot a csődbejutástól.”

Hat gyermek (Vid, Csaba, Huba, Miklós, Géza, Endre) apja, akik közül Csaba hároméves korában meghalt. Wass Huba jelentős karriert futott be az amerikai hadseregben. Dandártábornoki rangot ért el, és részt vett egyebek között az 1991-es Sivatagi vihar hadművelet harcászati terveinek kidolgozásában.

Nagyapja, Wass Béla halála után átvette az egyházi tisztségét, így az erdélyi magyar református egyház kerületének főgondnoka lett.

A második bécsi döntés (1940. augusztus 30.) alapján Erdély északi része visszakerült Magyarországhoz. A következő év elején Wass Albertet a magyar Mezőgazdasági Minisztérium erdészfelügyelőnek nevezte ki Dés településre. Két hónappal később pedig a kolozsvári Ellenzék című lap irodalmi szerkesztője lett.

 

A háború alatt

Mint tartalékos tiszthelyettes 1942 májusától három hónapos katonai kiképzésen vett részt. Wass különböző beosztásokat látott el a hadseregben, majd 1944 áprilisától Veress Lajos tábornok szárnysegédje lett. A háború vége felé közeledvén a szovjet csapatok (majd később a románok is) egyre beljebb nyomultak. 1944 decemberében mutatták volna be egy drámáját a Nemzeti Színházban, de a bemutató az ostrom miatt elmaradt.

A második világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján lépte át a nyugati határt, az emigrációt választotta.

Emigrációban

1951-ig Németországban élt, onnan az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol nyugdíjaztatásáig a Floridai Egyetemen a nyelvi laborban dolgozott technikai segédszemélyzetként (ő kezelte a magnószalagokat). Feleségét tüdőbaja miatt nem engedték beutazni az Államokba, ő Endre fiával Németországban maradt, később el is váltak.

A román Néptörvényszék 1946 tavaszán Wass Albertet távollétében halálra ítélte háborús bűnökért és gyilkosságért. Azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak, a helyi zsidó kereskedőnek és családjának, valamint az ortodox román pópának és annak magyar szolgálójának a kivégzését.

A román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után elutasította a kérelmet. Ez történt akkor is, amikor a Wiesenthal alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között az emberek között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt. Az USA az ügy átvizsgálása után ejtette a vádakat.

Wass Albert 1952-ben újranősült, a skót származású Elisabeth McClaint (1906–1987) vette feleségül. Ekkor költözött a család az Ohio állambeli farmról a a floridai Astorba. Erdélyért és a székely nép sorsának jobbításáért folytatott küzdelme - írói munkássága és konkrét politikai ténykedése - miatt ugyanis sokszor került veszélyes helyzetbe. Közben azért jó dolgok is történtek vele: 1957-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, majd megalapította az Amerikai Magyar Szépmíves Céh - et (1963). Cikksorozatot indított Magyar szemmel címmel, megküldte lapjait az egyetemeknek és a Fehér ház tagjainak. Angol nyelvű lapokkal próbálta életben tartani a kossuthi Duna-menti Konföderáció eszméjét. Nemzetközű jellegű tevékenységéért és művei esztétikai értékének elismeréséül a Száműzött Írók Amerikai PEN Klubjának tagjává választották

Időközben a clevelandi Magyar Kongresszus létrehozta az Erdélyi Világszövetséget, amelynek társelnöke lett. Munkásságuk felbecsülhetetlen volt Erdély ügyének a világ előtt való képviseletében Bizonyos, hogy munkájuk hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikaiak 1979 - ben megvonták Romániától a A legnagyobb kedvezmény elvét. Tény, hogy ezek után a bukaresti rádióban Ceausescu Románia Első Számú Közellenségének nevezte Wass Albertet. " Ennél nagyobb kitüntetés soha nem ért még életemben!" - írta erről Szeleczky Zitának. Ceausescu emberei időről időre megjelentek az Egyesült Államokban. A Securitate embereire még az FBI is felfigyelt, olyannyira, hogy õk figyelmeztették az írót, az életére törnek. 1985 őszén „Securitate-terroristák” bizonyítottan gyilkossági kísérletet követtek el Wass Albert ellen a clevelandi Holiday Inn Hotelban - a szálláshelyére bombát helyeztek el -, amely csak az INTERPOL jól-értesültsége és bűnmegelőző munkája miatt hiúsult meg. A két merénylőt elkapták, de diplomáciai mentességük révén csupán kiutasították őket az országból. Ezt újabb merénylet követte: Wass Albert egy 1986 januárjában keltezett levelében a következőképpen számolt be egy ellene tervezett gyilkossági kísérletről Szeleczky Zitának: "Egy rendszám nélküli teherkocsi elütött kora este a közeli szupermarket előtt, ahogy a boltból kijövet igyekeztem vissza a kocsimhoz. A teherkocsit két nappal később meglelték egy Fort lauderdale-i javítóműhelyben, ahol a jobboldali sárhányóját javították, pontosan azt a helyet, ahol a térdemet érte a sárhányó ütése. A teherkocsin diplomáciai rendszám volt: a Román Követséghez tartozott."

1989-ben visszavonult az emigráns politikai élettől, lapjainak és könyveinek saját kiadását megszüntette. Több mint 2 évi egyedüllét után Wass Albert 1990. november 9 - én házasságot kötött Mary La Planta-val, egy ír származású francia asszonnyal. Később önmagának is bevallotta, hogy ez volt élete egyik nagy tévedése : viták jellemezték az új feleséggel való kapcsolatukat. Közben 1996 szeptember 24-én autóbaleset érte, koponyatörést szenvedett, emiatt később emlékezetkiesései voltak. Állítólag nehéz anyagi helyzetbe is került, mert szélhámosok kiforgatták a vagyonából, bár ennek ellentmond, hogy halála után 30 ezer dollárt találtak a takarékkönyvében. Mindez nyilván hozzájárult a szomorú végkifejlethez, hogy Wass Albert 1998. február 17-én öngyilkos lett a saját vadászfegyverével.

Végső kívánsága teljesült azzal, hogy hamvai Erdélyben, a marosvécsi (az egykori Kemény-) kastély kertjében.

 

Aki többet szeretne tudni:

http://www.wassalbert.eu/

http://versek.network.hu/video/wass_albert_versei/wass_albert__adjatok_vissza_a_hegyeimet__a_szerzo_hangja

http://www.freedom.hu/wassalbert/versek.htm

videók Wass Albertről

http://www.irodalmilap.net/?q=content/wass-albert-adjatok-vissza-hegyeimet-teljes-film

 

Erdélyi hitvallás

Uram, én hiszek Tebenned, egy örök Istenben, 
és hiszem azt, hogy igazságos vagy, 
bár emberi elmémmel megérteni nem tudom 
igazságodnak szörnyű módszerét. 
Hiszek jóságodban is, 
bár szemem csak gonoszat lát, 
amikor Erdély felé tekint. 

Mint Szent Fiadat hajdani időben, 
ma népemet feszítik keresztre 
az istenkáromló gonoszak. 
Júdások árulják el naponta, 
rongyain martalócok osztozkodnak, 
s a Nyugat farizeusai szemforgatva fordulnak 
másfelé, hogy kínjait ne lássák. 

Szeretlek, Uram-Isten, a Szentírás parancsa 
és hitem kívánsága szerint, 
de szeretem a népemet is, Uram, 
szegény elesett erdélyi magyar népemet, 
s bocsáss meg nekem, Uram, 
ha népem felé ma hangosabb, fájóbb, 
lelkesebb és türelmetlenebb bennem 
ez a szeretet talán, mint Tefeléd. 

De lám, Te hatalmas vagy, uram, 
mindeneknél hatalmasabb, 
míg ők szegény bús erdélyi véreim véresen 
és mezítelenül fetrengnek a világod porában, 
mindenkitől elhagyottan, 
s bizony őnékik ma nagyobb szükségük van 
az én szeretetemre, mint Teneked, 
ki Minden Világok Ura vagy. 

Azt is tudom, Uram, 
hogy minden ember egyforma Teelőtted, 
bármilyen nyelven imádkozzon is, 
vagy káromoljon. Bevallom azonban, 
hogy az én szívemben elfogultság lakozik, 
és ma csak az testvérem 
nekem ezen a földön, aki magyar, 
s ez mindaddig így lészen, 
míg a magyar a világmindenség 
legtestvértelenebb népe, 
míg minden csizma a magyart rúgja, 
mindenki a magyart tapossa, 
addig, Uram, bocsásd meg bűnömet, 
más testvérem nekem 
nem lehet ezen a földön! 

Én kell pótoljam azt, 
amit mások megtagadnak tőle. 
Kiknek szemét kiszúrták, 
azoknak én adok szemet. 
Kiknek kezét béklyóba kötözték, 
azoknak én adok kezet. 
Kiknek nyelvét kivágták a gonoszak, 
azok helyett ma én vagyok a hörgés, 
a segélykiáltás, a zokogó szó, átok és imádság, 
ez ma mind én vagyok! 

Köszönöm, Uram, hogy kimentettél 
a pokolból és szabad földre irányítottad 
tévelygő lábamat. 
Köszönöm jóságodat, köszönöm. 
Igazi, égig fölcsengő háladalt azonban 
csak akkor hallasz éntőlem, Uram, 
amikor rab népemen megkönyörülsz 
s Erdély földjére, magyarok földjére 
rámosolygod szabadságod fölkelő napjának 
áldásos fényét. 

Legyen meg a Te akaratod, Uram. 
De alázatos szívvel megkérlek nagyon: 
legyen már egyszer a Te akaratod jó 
a magyarnak, áldás, békesség, 
szabadság, öröm! 
S legyen már végre egyszer valóban 
Tied az ország, s ne a gonoszaké, 
Tied a hatalom, s ne a másokat sárba tipróké, 
mert bizony, Uram, mindaddig, 
amíg ez meg nem történik, 
nehéz lesz elhinnünk, 
hogy Tied a dicsőség, örökkön-örökké.. 
Ámen

 

 

 

CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
 


NAPTÁR
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
SEGÍTSÉG A TANULÁSBAN
 
Tartalom

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!